in Nieuw

Woensdag, 13 december 2017.
Voor vandaag wordt er 40 knopen wind uit het westen voorspeld, dat is dus windkracht 8 pal tegen. Geen wind om te gaan varen. Gister was het iets minder, maar niet veel. Ik lig nu dus twee dagen in Noank, aan de oostelijke ingang van de Long Island Sound. Een heel klein plaatsje, waar helemaal niets te doen is. Alle boten liggen op de kant, ingepakt in krimpfolie, de horeca is dicht, de bomen zijn kaal en vannacht heeft het flink gevroren.

Twee dagen zeilen en één dag motoren hebben me vanaf Boston hier gebracht. De eerste dag wind en sneeuw mee, waardoor ik veel eerder bij het Cape Cod Canal kwam als gepland en ik op het laatst moest vertragen om niet met de volle 4,5 kn. stroom en de wind mee dit kanaal door te gaan. Wat als die ene hefbrug niet op tijd open gaat? Uiteindelijk viel het allemaal reuze mee. Het is een breed kanaal, met verlichting op beide oevers en de hefbrug staat altijd open, tenzij er een trein aan komt. En dat was niet het geval. Direct na het kanaal in Onset overnacht.

Het avontuur de volgende dag was de ondiepe haveningang van Westport, dat wil zeggen, 2,40 m.onder de kiel is ruim voldoende, maar toch angstig als er golven breken in de ingang. Dus ook maar weer met hoogwater vertrokken.

Ik vaar hier rond op basis van een cruising permit, maar ik moet me wel iedere keer als ik in een nieuwe haven kom melden. Dat voelt al een beetje of ik op de kleuterschool zit. Maar ze vroegen me ook iedere keer behalve het nummer van de vergunning, mijn naam, hoe je dat spelt, de naam van de boot, hoe je dat spelt, op welk telefoon nummer ik te bereiken ben, hoeveel mensen aan boord zijn. Dat ging me echt de keel uithangen, dus op een goed moment heb ik dat geweigerd en ze verteld dat dat in hun computer stond. Dt leverde natuurlijk enige discussie op, maar ik heb volgehouden. De volgende dag maakte ik me wel wat zorgen en had me voorgenomen om poeslief te zijn, maar dat was niet nodig, ze vroegen alleen het nummer van de vergunning en de haven waar ik was.

Boston was een mooie interessante plaats, met veel afwisseling, cultuur, goed verzorgd. Het was heel boeiend om het verschil in sfeer te voelen tussen MIT en Harvard. Op het MIT had je het gevoel dat iedereen bezig was, midden in de samenleving stond. Er was een presentatie van studenten die robots hadden gebouwd, die liepen, of sprongen, of als een aap van de ene tak naar de volgende zwaaide. Op Harvard was de sfeer veel contemplatiever. Oudere, bedaagde gebouwen en park achtige pleinen. Natuurlijk heb ik ook even mijn hart opgehaald aan het gebouw dat Gehry voor MIT ontworpen heeft.

In de Boston Symphony Hall wordt de hele maand december Holiday Pops opgevoerd door de Boston Pops en een amateur koor. Een kerstprogramma, dat nog redelijk serieus begint met een stuk uit de Messiah en de Notenkraker, maar eindigt met een bezoek van de Kerstman, en het hele repertoire, van Jingle Bells, Let it snow, Rudolph tot All I want for Christmas. De akoestiek heb ik dus niet goed kunnen beoordelen, het klonk goed, maar ik had het idee dat er nog al wat bij gemengd werd. Qua architectuur is het Concertgebouw veel rijker in onder andere de afwerking.

Ergens komend weekend hoop ik door New York te varen en mijn nichtje Hanne, die daar woont te bezoeken. Daarna is het anderhalve dag over zee naar de Delaware rivier, deze op en via een kanaal naar de CHessapeak Bay. Met kerst en Oud en nieuw komt Daphne me gezelschap houden en gaan we New York en Washington bekijken.

Showing 2 comments
 • Fred
  Beantwoorden

  Goede vaart Bart,
  Leuk om zo mee te kunnen genieten.
  Bij Boston varend, nog walvissen tegengekomen?

  Groet! Fred

 • Jan
  Beantwoorden

  We hebben in het verleden slechts zelden contact gehad maar eerst wil ik wel aan je kwijt dat ik je een BIKKEL vind.
  Tenslotte liggen/wonen wij alweer 11 jaar op Curacao waar momenteel de Queen of Hearts op de kant ligt voor onderhoud.
  Afgelopen jaar december tot maart 2017 lagen wij o.a. in St. Augustine en de I.C.W en vonden het al koud als het 15 graden was
  tijdens een van de velen Cold Front’s komende uit het noorden.
  Jouw perikelen met je cruising permit zijn ons ook bekend, let op dat je bij verlenging na 1 jaar eerst 14 dagen met je schip
  het land uit moet zijn alvorens je een nieuwe vergunning krijgt, waanzinnige regel.
  Ben nieuwsgierig naar je verdere verhalen.
  Wij gaan in de loop van januari weer naar het noorden vermoedelijk ook St. Maarten (SXM)
  Vgr. Jan/Ruth van Donselaar
  S.Y. Queen of Hearts

Laat een reactie achter

Vul hier uw zoekopdracht in