in Nieuw

Zondag, 16 juli 2017.
Groenland is lang niet zo groen als de naam doet vermoeden, maar dat wisten jullie al. Het grootste deel wordt bedekt met een ijskap van soms 3 kilometer dik. Dit impliceert niet alleen dat het gewicht van die ijskap een druk veroorzaakt van 270 kg per cm2 in tegenstelling tot een voetafdruk van ca. 0,27 kg per cm2. De kou van dit ijs produceert in ieder geval zomers een relatief hogedruk gebied. Hierdoor ontstaat tussen IJsland en Groenland een prachtige dans van lage en hoge drukgebieden. Eén van deze lagedrukgebieden voorspelde voor komende woensdag teveel wind op de plek waar we dan dachten te zullen zijn. Dus we zijn nog maar even in Reykjavik gebleven. Inmiddels lijkt de situatie verbeterd. De ijs toestand is alleen wel verslechterd, er ligt nu weer pakijs voor de Prins Christiaan Sund, terwijl dat eerst weg was.
We, dan zijn inmiddels Bram de Vries en ik. Met mijn zuster Janneke en zwager Kees zijn we na deze leuke stad verkend te hebben nog een dag met een auto het binnenland in gegaan. Þingvellir is de plek waar de eerste democratische vergaderingen van IJsland, de Alþing, plaatsvonden vanaf ongeveer het jaar 1000. Jaarlijks de laatste twee weken van juni. Het is ook de plek waar de continentale schollen van Amerika en Europa uit elkaar drijven met een paar millimeter per jaar. Ook zijn we naar geisers en een prachtige door een regenboog overspannen waterval geweest. Zij zijn woensdag weer terug gevlogen en donderdag is Bram aangekomen.
Een dag even alleen is ter afwisseling heel plezierig. Dan kan je ook je eigen stommiteiten begaan, zoals het vouwfietsje in het water laten vallen. En dat is hier 8 meter diep en koud. Gelukkig heb ik het er met een klein ankertje van een collega weer uit weten te dreggen. Maar je staat wel even te schelden.
Vandaag gaan we weer zeilen.

Comments
  • Lida Eppenga
    Beantwoorden

    Met veel plezier lees ik jouw blogs, het is ook grappig mij verbonden te voelen met de ongetwijfeld velen die dagelijks eens op shipfinder kijken en dan altijd weer de voortgang van de Triakel zien. Het vertrek ging langzaam met behoorlijk slagen maken maar terug ging je als de wind. Wel snel dus het tuig moet er nog opstaan, viel het weer tegen of teveel ijsgang?

Laat een reactie achter

Vul hier uw zoekopdracht in