in Nieuw

Donderdag, 21 december 2017.
Uren later, voorbij de uiterton, terwijl ik aan de horizon achter me de alpenglüh op de Freedom tower kon zien, dacht ik nog: “Wat was dat gaaf”.
Vanaf het vertrek van City Island kwam ik de sky line van New York langzaam op me af. Ik was gespannen, ik had de verhalen gelezen over snelle stromingen, knobbelig water en de drukte. Maar ook gehoord dat het zo “neat” is. De stroming stond eerst nog een beetje tegen, maar na ongeveer Rickers eiland, met de gevangenis begon deze mee te lopen. Meestal 2,5 kn. af en toe oplopend tot 4 kn. Eerst bedrijven terreinen, haven gebied. Een bebost eiland met een ruïneus gebouw en steiger. Hier heb je ook al de eerste ven het grote aantal indrukwekkende bruggen, gelukkig allemaal 40 m. vrije hoogte. En dan na “Hell’s Gate”, vertaling van de oorspronkelijke Nederlandse naam Hellegat, vaar je tussen aan de ene kant Queens en Brooklyn en aan de andere kant Manhattan. Al die hoge gebouwen die je vanuit een steeds wisselend perspectief ziet. De Chrysler Tower met zijn geweldige kroon, het Empire State building, het VN gebouw en de vele andere. De doorkijkjes door de streets. En dat is nog maar het eerste deel, het gebied rond Grand Central Station. Want na een wat lager deel krijg je dan lower Manhattan, rond Wallstreet, met de nieuwe, massieve, hoge Freedom Tower op het terrein van de voormalige Twin Towers en de door Gehry ontworpen toren. Als je onder de iconische Brooklyn Bridge door bent kom je op de Upper Bay en hier werd het pas druk met vooral veerboten.
Bij het Vrijheidsbeeld heb ik de zeilen gehesen en ben afkruisend onder de Verrazano-Narrows Bridge de oceaan op gevaren. Een collega zeiler kwam mij opkruisend tegemoet.
Het was een prachtige nacht om langs de kust van New Jersey naar het zuiden te varen. Helder en de noordwesten wind kwam schuin van achter en van de hoge wal. Het was wel koud, maar een hete kruik in de slaapzak deed wonderen. Wel iedere keer de wekker op een half uur gezet. Meestal haalde ik dat half uur niet en was ik eerder wakker.

Laat een reactie achter

Vul hier uw zoekopdracht in