in Nieuw

Vrijdag, 25 augustus 2017.
Het volgende stuk gaan we op de motor verder.
Tegen de tijd dat we bij Bonne Bay in de buurt waren was het inmiddels zo laat geworden, was het in die fjord mist en regen en was de voorspelling een gunstige wind om door te varen en veel wind do volgende dag. We besloten daarom maar in één ruk door te gaan naar Corner Brook in de Bay of Islands.
Het bleef echter opkruisen, op een goed moment met de motor bij om de accu weer een beetje bij te laden.
Tot een grote “Bang” waarop het bovenste deel van de mast naast de boot hing. Gebroken bij de eerste zaaling. Het was wel even schrikken, maar al snel bedenken “wat nu”. Eerst de zaak zo veel mogelijk geborgen, vast gesjord. Het bovenste deel van de mast hing in het water en konden we er niet uit krijgen. Dus alles vast sjorren en op de motor naar de dichtstbijzijnde wat grotere haven in de hoop daar een en ander te kunnen repareren. Dat was nog 30 mijl en met de mast als remmende factor en de stroom tegen waren we daar nog zo’14 uur mee bezig. In de nacht natuurlijk tussen allerlei onverlichte eilanden en ondieptes door. Om een uur of tien waren we in de Bay of Islands Yacht Marina.
Dat was eergisteren. De hele dag bezig geweest zeilen te bergen, de mast van het schip te krijgen en de schade op te nemen. En om te kijken of hier mogelijkheden waren om de zaak te repareren.
Gister om 11.00 uur stond hier iemand bij de boot van een metaal constructie bedrijf. Die kon echter niets doen. Het was allemaal te fijnzinnig voor hem. Ondertussen had ik contact gehad met Neutmast in Middelharnis, die de mast ook gemaakt heeft. Die zou na ontvangst van foto’s kijken wat hij voor mij zou kunnen betekenen, lees onderdelen in Nederland prepareren en opsturen. Hij kon er echter alleen na het weekend naar kijken. Dus dat gaat nog wel even duren voor die hier zijn.
De komende dagen is er een periode met weinig wind en wat er is uit een gunstige hoek. Die periodes worden steeds spaarzamer naarmate het seizoen vordert. Dus daar gaan we maar gebruik van maken om op de motor te proberen in Nova Scotia te komen. Liefst in Halifax, waar de kans om geholpen te worden het grootst is.

Showing 4 comments
 • Arend-Jan
  Beantwoorden

  Dat is wel slecht nieuws, gelukkig geen persoonlijke schade en is de wal bereikt. Sterkte

 • Dick ter H
  Beantwoorden

  Ach, inderdaad slecht nieuws maar Bart zou Bart niet zijn als hij niet zou zeggen ” tsja kan voorkomen ” en er dus zonder stress op reageren, met een directe zoektocht naar een oplossing.
  Sterkte Bart!
  En overigens lees ik elk bericht weer met grote interesse!

 • Monneke
  Beantwoorden

  Hallo Bart. Wat een pech voor jullie. Idd geen persoonlijk ongelukken, maar de medaille heeft twee zijden. Dus die mogelijkheid kan weer gebruikt worden. En ook hier: ‘ geduld is een schone zaak’.
  Ik volg jullie/jou nog steeds met interesse. Hartelijke groet Monneke

 • Winneke
  Beantwoorden

  Dat is schrikken Bart! Gelukkig geen man overboord. Sterkte!

Laat een reactie achter

Vul hier uw zoekopdracht in