in Nieuw

Maandag, 26 februari 2018.

Natuurverschijnselen. Die kom je natuurlijk in allerlei soorten en maten tegen als je aan het zeilen bent. En sommige zijn aangenamer dan andere. Een school dolfijnen die je pad kruist is alleen maar leuk, hoogstens jammer dat ze niet langer om je boot heen spelen.

Op Iles des Saints, eilanden die ook bij Guadeloupe horen , kwamen we midden in het grootste dorp een leguaan van een meter lang tegen die zich tegoed kroop te doen aan de blaadjes van een struik.
De vegetatie op Guadeloupe is overweldigend. Met Hugo en Petra hebben we met een huurauto een rondje gereden over een deel van Guadeloupe en onderweg een park met rotstekeningen, een meer, een waterval en een dierentuin bezocht. De rotstekeningen stammen uit de eerste eeuwen van onze jaartelling, zijn zeer primitief, kinderlijk. Bij het meer en de waterval hebben we een stuk door het bos gelopen. Wat opviel was dat er op iedere beetje boom zeker vier andere soorten planten groeien. De dierentuin was leuk van opzet, waarbij er een houten pad tussen de bomen door slingerde langs de diverse dieren hokken; op een gegeven moment liepen we over wiebelende hangbruggen tussen de toppen van de bomen. Wel jammer dat er van veel soorten er slechts één exemplaar is dat zich zit te vervelen achter het gaas. Het was overigens buitengewoon gezellig de tien dagen met z’n drieën.

Regenbogen zijn ook prachtig waarbij het opmerkelijke is, dat ze hier meestal heel laag staan, omdat de zon heel hoog staat. Ze hebben echter ook hun schaduwkanten. Ze gaan namelijk gepaard met regenbuien en die gaan op hun beurt weer gepaard met sterk wisselende winden, zowel in sterkte als in richting. Dat merkten we zeilend langs de kusten van Guadeloupe, maar ik ondervond het ook bij de oversteek naar Sint Maarten, bijna 160 Nm waar ik ongeveer 26 uur overdeed. Het slapen was minder, omdat er voortdurend gereefd en ontreefd moest worden.

En dan heb je een verschijnsel, dat denkt dat zij en de wetten die ze vertegenwoordigen een natuurverschijnsel zijn. Ik doel op immigratie en douane ambtenaren. Voor hun is het vertrekken uit Guadeloupe zonder uit te klaren net zoiets als een steen die omhoog valt. Dat kan gewoon niet. Het is in ieder geval wel zo dat het niet handig is, want je bent zo een halve dag kwijt en krijgt daar dan een preek voor retour.

Hier op Sint Maarten is Irma natuurlijk nog een hot item. In ieder gesprek komt het wel naar boven en vaak wordt je gevraagd waar je was tijdens de hurricane. In eerste instantie, als je op ooghoogte kijkt, lijkt de schade mee te vallen. Er zijn wel veel winkels dicht. Als je lager kijkt valt je de hoeveelheid zwerfvuil op, maar is dat e wijten aan Irma? Pas als je je blik omhoog richt zie je de enorme schade aan daken en bovenkanten van gebouwen. En je ziet nog heel veel schepen die kapot zijn. Die aangroei hebben aan de bovenzijde, waarvan de mast nog steeds gebroken in het water hangt, gaten in de romp, etc. Je maakt er natuurlijk foto’s van, maar al gauw voelt dat toch niet goed, om hier hun ellende te komen vastleggen. De bedrijven die met zeilboten te maken hebben zijn razend druk, ook omdat aanstaand weekend gewoon de zeer bekende Heineken regatta gevaren wordt. Het is wel indrukwekkend met mensen te praten die er midden in gezeten hebben.

Laat een reactie achter

Vul hier uw zoekopdracht in