in Tocht

Zoals de fanatieke volgers wel gezien hebben is Bart op 16 juli uit IJsland vertrokken.
Ze hebben nu een klein zendertje aan boord waardoor ze via één of andere satelliet doorlopend goed te volgen zijn. Ais werkt alleen als je in de buurt van de kust vaart.

Helaas moesten Bart en Bram al na ca. een dag besluiten om naar IJsland terug te varen.
Reden was dat er een schoot in één van de schroeven gekomen was en er met geen mogelijkheid meer uit wilde. Het was allemaal begonnen toen één van de schoten van de Genua bij een leioog brak. Daardoor draaide de boot in de wind. Om de boot weer  een zetje in de goede richting te geven startte Bart de motor. Wat hij helaas niet gezien had was dat de andere schoot in het water beland was. Het resultaat is bekend. Met één schroef kun je wel varen en manoeuvreren maar het is behelpen en dat wil je in zo’n gebied liever niet.

Daarom is besloten om terug te gaan en dit eerst weer in orde te maken.
Daar kwam nog bij dat de mail via de korte golf niet werkte. Een goede communicatiemogelijkheid voor zo’n oversteek erg belangrijk. Natuurlijk om regelmatig wat voor het blog door te sturen maar vooral voor het ophalen van weer en ijs informatie.
Het weer krijg je, in de vorm van een GRIB file, via een bepaald mailadres, voor ijsinformatie zou dat via ondergetekende lopen.
Het weer tussen IJsland en Groenland kan zeer snel en tamelijk extreem wisselen. Het is dus erg belangrijk dat je over een goede voorspelling beschikt.

Bart licht ondertussen weer in een haven bij de plaats Hafnarfjördur iets ten zuiden van Reykjavik.
Een geluk bij een ongeluk was dat de havenmeester net een duiker besteld had om zijn boot aan de onderkant schoon te maken. Die kon ook wel even bij Bart kijken. Die heeft de schroef nu geklaard. De schoot en de schroef waren onbeschadigd. (klein voordeeltje van de elektromotoren, die stoppen als ze vastlopen.) Een nieuwe schoot is gekocht, de leiogen worden vervangen door blokken en er is wat verzonnen zodat schoten niet in het water kunnen liggen.

Nu is Bart nog bezig met de Winlink mail installatie. Hij heeft daarvoor van vele kanten ondersteuning gemobiliseerd.
Als dit weer gefixed  is wordt een nieuwe poging ondernomen.

Al met al nogal wat pech maar verstandig om terug te keren.

Henk

Laat een reactie achter

Vul hier uw zoekopdracht in