in Nieuw

Maandag, 18 december 2017.
Er wordt mij wat rust gegund in New York. De afgelopen weken was het vooral jachten om zoveel mogelijk progressie te maken. En toch, weliswaar op de tweede plaats, zoveel mogelijk van de omgeving te zien. Dagen dat er niet gevaren kon worden werden besteed aan klusjes, boodschappen doen, diesel en water tanken (water is veelal afgesloten ivm. de vorst) en passagieren. Dinsdag en woensdag lag ik in Noank. Dinsdag besteed aan uitslapen, klusjes, e-mailen, rondje door het dorp, waar niets te beleven is. Woensdag liften naar het nabijgelegen Mystic. Liften is een zeer sociale manier van transport. Degene die me een lift gaf, Rick Waters, nodigde me uit ’s avonds te komen eten. Hij werkte op een onderzoeksschip van de Amerikaanse overheid en was ook niet uitgevaren vanwege de wind. Mystic herkende ik van een kort bezoek tijdens de tocht door Amerika met Truus. Leuke plaats, zeer toeristisch, het scheepvaart museum was dicht, maar er was een grote galerie met nautische kunst met een grote boekwinkel.
Voor het diner nam Rick me mee naar zijn werkplaats achter in de tuin. Hier bleek dat hij slechts deeltijd vaart en de rest van de week bezig is boten te restaureren. Een echte ambachtsman in de goede zin van het woord. Heerlijk en erg gezellig gegeten met Rick, zijn vrouw en een buurvrouw. Deze (grijs gehaarde) dames zijn nog steeds fanatieke wedstrijdzeilers. Na afloop wou het hele gezelschap mijn boot bekijken. En ik oogstte veel bewondering, zoals vaker. Dan beginnen mensen te zeggen dat ze mijn boot zo mooi vinden, om vervolgens te vragen welke werf hem gebouwd heeft. En als ik dat vertel zijn ze zeer onder de indruk. Dat is toch wel leuk om mee te maken.
Donderdag en vrijdag via een korte slaap stop in New Haven naar de eerste jachthaven die ik tegenkwam in New York aan de kust van City Island, de Bronx. De ene dag opkruisend met zeer wisselende windsterkte, de andere motorrend. Zaterdag wilde ik door naar Brooklyn, maar bij het verlaten van de haven vertoonde de motor kuren. Uiteindelijk bleek dus dat de brandstofpomp niet goed werkte. Inmiddels is er een nieuwe besteld, die morgen ochtend komt. Hopelijk op tijd. Vanwege de stroming, er is een wantij waar je precies met hoogwater moet zijn, moet je hier op een hele specifieke tijd weg. Anders moet je een dag wachten als je niet in het donker door New York wil.
Zaterdag avond met het openbaar vervoer naar Brooklyn gegaan om bij mijn nichtje te eten. Het eerste stuk Metro gaat hoog boven de grond zodat je een mooi overzicht hebt op de Bronx. Daar wordt je niet vrolijk van.
Mijn telefoon vertoonde al enige tijd kuren, maar heeft het nu helemaal begeven. Ik heb al een andere, maar daar moet een andere maat Simkaart in. Die is al maanden onderweg naar Halifax. Ook dit wordt binnenkort opgelost, met Kerstmis. Tot die tijd ben ik eigenlijk alleen per mail te bereiken.

 

Comments
  • Arend-Jan
    Beantwoorden

    Was de Boerenkool lekker? Je schrijft niks over de mast, kunnen wij (de lezers) aannemen dat die aan alle verwachtingen voldoet zodat de rest van de tocht zonder problemen kan verlopen?

Laat een reactie achter

Vul hier uw zoekopdracht in