in Nieuw

Maandag, 21 januari 2019.
Marina de Siguanea ligt aan het eind van een lange weg en er is niets te doen. Ongeveer 20 minuten lopen langs deze weg is het hotel Colony. Bekend op het hele eiland, omdat dit voor de revolutie hier het centrum van toerisme was. Nu is het vooral vergane glorie, met veel personeel en weinig tot geen gasten. Gelukkig is hier wifi met de mogelijkheid het internet op te gaan. Ook vertrekt hiervandaan en soms vanaf de marina een bus naar Nueva Gerona, de enige stad op het eiland.
Na enige rustige dagen waarin ik aan mijn administratie kon werken kwamen heb ik Roel en Chris opgehaald in Nueva Gerona, waar we enige formaliteiten moesten verrichten en we meteen wat boodschappen gedaan hebben. De volgende dag zijn we naar een ankerplek gegaan en hebben wat gesnorkeld.
En de dag daarna ging het mis. Een harde knal en weer lag de mast over boord, althans het bovenste deel. En exact dezelfde oorzaak als de vorige keer, dezelfde las verbinding, die in Halifax op dezelfde waardeloze wijze was gelast. Ondanks de zeer duidelijke aanwijzingen die ik had gegeven hoe het wel moest gebeuren, niet alleen de contouren van de verbinding lassen, maar een V slijpen en de verbinding door en door lassen. Niet dus. Nu ik lig in Nueva Gerona te wachten op een kraan die het bovenste deel dat vanaf het nog staande deel half in het water hangt te laten zakken zodat ik het aan dek vast kan sjorren. Maar in deze geleide economie moet er eerst een vergunning verkregen worden.
Daarna zit er niet veel anders op dan om op de motor naar Miami te varen, waar twee Sparcraft dealers zitten.
Er is geen, of nauwelijks schade aan de boot of de zeilen en bijna alle onderdelen heb ik weten te bergen. Dus het wordt in mijn ogen een nieuw mastprofiel en dan alles overzetten. En een nieuwe voorstag en voorstagprofiel. Naar Miami houdt in: 130 nm. Naar de westpunt van Cuba en daarna in etappes van ca. 30 mijl naar Marina Hemmingway aan de noordkust. Van hier is de oversteek naar Key West ongeveer 100 mijl.
Maar eerst, als de mast aan dek gesjord is de boot terug naar Marina de Siguanea varen, één van de weinige plekken waar je hem kan laten liggen, met Roel en Chris een bezoek aan Havanna brengen en Hugo en Petra ophalen.

Showing 4 comments
 • Wouter Koel
  Beantwoorden

  Bart, wat een triestigheid. Fred lichte me net in. Wij Monique ‘s verjaardag vieren en jij weer die las. Bijblijven volgende keer als gelast word. Kun je misschien ook de strip doorlaten steken door het dek en onder met hoeklijn bouten?
  Veel sterkte van ons vanuit Bonaire

 • Arend-Jan Pothoven
  Beantwoorden

  Je moet ook alles gewoon zelf doen. Sterkte en succes.
  Groet Arend-Jan

 • Robert Dencher
  Beantwoorden

  Hi Bart, dat is k… . Hoorde het pas vandaag dus je zal al weer een flink eind onderweg zijn ? succes met mastenmaker in Miami, goede en behouden vaart! Robert

 • Winneke
  Beantwoorden

  Ongelooflijk Bart, hoe durven ze je gewoon weer te laten zeilen met een niet goed gelaste mast. Hoezo eigenwijs! Wat een ongelooflijke mazzel ook dat er verder niets kapot is gegaan. En dat jou ook niets is overkomen. Heb je een extra voorraadje beschermengeltjes bij je? Veel plezier in Cuba. Hoewel, ik zie je boot nu bij de Cayman Islands liggen. Groetjes! Winneke

Laat een reactie achter

Vul hier uw zoekopdracht in