in Nieuw

Vrijdag, 30 juni 2017
Ongeveer 70 meter zat hij naast ons toen hij weer bovenkwam, spuitte en met een mooie zwiep van zijn staart weer onder water verdween, om even later het kunstje weer te herhalen. Husavik is het whale watchers centre van Noord IJsland. De haven ligt dan ook vol met traditionele boten die toeristen meenemen om papegaaiduikers en walvissen te bekijken. Wij kwamen beide tegen op weg naar onze volgende bestemming, Siglufjordur. Een school walvissen wat verder weg en een enkele wat dichter bij, papegaaiduikers rondom ons in het water, duikend op het moment dat je een foto wil maken.
De twee dagen die we in Husavik zijn gebleven waren zeer wel besteed. Diagonaal door IJsland, vanaf iets ten oosten van Reikjavik naar iets ten oosten van Husavik loopt de scheur tussen de Euraziatische schol en de Amerikaanse schol. Deze drijven met zo’n 2,5 cm. per jaar uit elkaar en op de scheur heb je een keur aan vulkanische verschijnselen. Een paar daarvan hebben we bezocht, maar veel kom je ook gewoon tegen als je door dit gebied rijdt. Op diverse plekken zie je stoom uit de grond komen. Soms wordt dat gebruikt om kassen te verwarmen. Het meest spectaculair is het solfatarenveld bij de kleurrijke berg Leirhnjúkur. Hier spuit stoom uit de grond, zijn bluberende poelen en grote opgedroogde zwavel meren. De basalt formaties bij Hjödaklettar en Raudhöler zijn geweldig en doen denken aan Staffa. Op de terugweg kwamen we langs de hoef-afdruk van het paard van Odin.
Nu varen we op de motor langs een Alpine kust, met bergen van rond de acht honderd meter waarop tot halverwege sneeuw ligt.

Showing 3 comments
 • Han van son
  Beantwoorden

  Ik begrijp dat je inmiddels de poolcirkel hebt overschreden en dat dag en nacht niet meer een ritme bepalende factor zijn. Ook de ontdekkingsreiziger Amundsen had rond 1900 voor poolreizen een speciaal gebouwd schip gemaakt. Pas op voor ijsberen, die komen regelmatig voor in West IJsland als zij bij harde wind uit de koers geraakt zijn en hun ijsschots is gesmolten. Ik hoop dat Odin je gunstig gezind is en de weersomstandigheden plezierig en dat je tevreden bent met de techniek aan boord.

 • Mik
  Beantwoorden

  Hoi Bart,
  super om de regelmatig foto’s te zien en je blog te lezen. Het is en blijft heel bijzonder wat je aan het doen bent. Geniet ervan en behouden vaart.
  Tot over een hele tijd 🙂
  groet
  Mik

 • Monneke Bailleux
  Beantwoorden

  Hallo Bart, regelmatig kijk ik naar je reisbelevenissen en verbaas me over wat je allemaal mag zien en meemaken. En kijk dan op de grote atlas om de verbanden enigszins te begrijpen. Het is een miracle zoals de natuur zich bij jou manifesteert. Foto’s zijn schitterende en geven een goede indruk.
  Geniet iedere dag en gelukkig mogen wij een stukje meedoen. Dank je. Lieve groet van Monneke

Laat een reactie achter

Vul hier uw zoekopdracht in